Barszcz biały na zakwasie
10:16Potrzebujemy:
- 4 białe kiełbasy i 4 śląskie
- zakwas z mąki żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/4 pora
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- majeranek
- sól
- pieprz
- 6 jajek na twardo
Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzamy, wywar przelewamy do garnka, zagotowujemy doprawiamy zakwasem, dodajemy chrzan i kiełbasę.
Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.
Podawać można z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja pokrojone w kostkę.
0 komentarze