Kotlety mielone w sosie pomidorowym
13:12
Pyszny pomysł na obiad :)
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Sos:
- 4 duże łyżki przecieru pomidorowego
- pól szklanki wody
- 3 dużej łyżki śmietany
- sól i pieprz
W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej, wodę, czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Formujemy małe kotleciki, nie mogą być za grube, bo będą się długo smażyć i mogą być w środku surowe.
Obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Układamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy.
Kiedy nasze kotleciki się smażą możemy zacząć robić sos.
Do małego garnuszka wlewamy przecier wymieszany z wodą, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zacznie się gotować i gotowe :)
Ja kotlety podaję z ziemniakami i sałatką z czarnej rzepy.
1 komentarze
UWIELBIAM takie obiady :)
OdpowiedzUsuń