Ciasto jogurtowe z jagodami
11:19
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego ok. 200 g
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 200 ml oleju
- 200-250 g jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy.
W drugiej misce delikatnie mieszamy jogurt, jajka i olej. następnie przelewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami.
Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 35-40 min polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką.
1 komentarze
Dodatkiem jagód podbiłaś moje serce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji ,,Łakocie z domowego zacisza''
http://smilingshrimp.blogspot.com