Ciasto jogurtowe z jagodami

11:19


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego ok. 200 g
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju 
  • 200-250 g jagód 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy.
W drugiej misce delikatnie mieszamy jogurt, jajka i olej. następnie przelewamy do miski z sypkimi składnikami i bardzo delikatnie, nie za długo mieszamy łopatką (nie miksujemy!) do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jagodami.

Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 45-50 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 35-40 min polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką.






Łakocie z domowego zacisza

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Dodatkiem jagód podbiłaś moje serce :)
    Dziękuję za udział w akcji ,,Łakocie z domowego zacisza''
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń