Potrawka meksykańska z mięsem mielonym
14:48
Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :)
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 dużo paprykę
- 1 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszkę kukurydzy
- 1 puszkę czerwonej fasoli
- 1 duży przecier pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- majeranek
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- chili - pieprz cayenne
- sól i pieprz
Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :)
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem.
Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę.
Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i wrzucamy ziela i liście laurowe.
Dusimy pod przykrywką ok. 20 min. - w tym czasie możemy umyć, osuszyć i pokroić pieczarki.
Które jako następne lądują na patelni. Pozostawiamy na ogniu, aż pieczarki będą miękkie.
Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz przecier pomidorowy, dokładnie mieszając.
Fasole odcedzamy, płuczemy i do garnka :)
Całość przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz papryką i chili.
* jeżeli lubimy bardziej gęstą potrawkę możemy zagęścić ją mąką.
6 komentarze
Skorzystałam z przepisu tylko zamiast mielonego mięsa wykorzystałam mielone tofu i dodałam harrissę, żeby było pikantniej. Przepyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam, wyszło pycha tylko mialam niedobry przecier i musialam zmieniać smak przyprawami.. ale przepis super, pomecam!
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i wyszło pyszne tyle że zamiast pieczarek dałam jednego kabaczka ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja, bardzo proste i smaczne danie Ja dodałam mielona paprykę wędzona i zrezygnowałam z ziół prowansalskich, również pyszne wyszło.
OdpowiedzUsuńJa zamiast miesa mielonego dodalam wolowine drobno pokrojona.Wyszlo naprawde smacznie😜
OdpowiedzUsuńJako ciekawostkę powiemy, że to również typowa potrawa na Dominikanie. Często podawana z tacos czy tortillą ;)
OdpowiedzUsuń