Potrawka meksykańska z mięsem mielonym

14:48

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :)
Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 dużo paprykę
  • 1 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 puszkę czerwonej fasoli
  • 1 duży przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • chili - pieprz cayenne
  • sól i pieprz
Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :)


Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem.


Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę.


Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i wrzucamy ziela i liście laurowe.


Dusimy pod przykrywką ok. 20 min. - w tym czasie możemy umyć, osuszyć  i pokroić pieczarki.


Które jako następne lądują na patelni. Pozostawiamy na ogniu, aż pieczarki będą miękkie.


Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz przecier pomidorowy, dokładnie mieszając.


Fasole odcedzamy, płuczemy i do garnka :)

Całość przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz papryką i chili. 

* jeżeli lubimy bardziej gęstą potrawkę możemy zagęścić ją mąką.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Skorzystałam z przepisu tylko zamiast mielonego mięsa wykorzystałam mielone tofu i dodałam harrissę, żeby było pikantniej. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, wyszło pycha tylko mialam niedobry przecier i musialam zmieniać smak przyprawami.. ale przepis super, pomecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...