Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

12:52





Jedno z ulubionych dań w moim domu. Szybki czas przyrządzenia a smak niesamowity.


Potrzebujemy:
  • 2-3 piersi z kurczaka 
  • 500 g pieczarek 
  • dużą śmietanę do zup i sosów 
  • pół cebuli 
  • sól, pieprz i majeranek 
  • natka pietruszki do dekoracji 



Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.





W międzyczasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki.



Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.





Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak:



No i czas na śmietanę. Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię.



Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając.

Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.



Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Smacznego :)



You Might Also Like

13 komentarze

  1. smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to ma być płynne?
    Można dodac mąki ? aby zagescic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma potrzeby dodawać mąki, potrawa sama w sobie jest gęsta :)

      Usuń
  3. Mogła Pani dodać, żeby zaharować śmietane, a tak całość mi się zważyła i niedzielny obiad do wywalenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma informacji o hartowaniu śmietany, ponieważ nie trzeba tego robić. W opisie jakich składników potrzebujemy jest napisane, żeby użyć śmietany do zup i sosów - a ona nie ma prawa się zważyć.

      Musiała Pani użyć zwykłej śmietany :(
      Mam nadzieje że następnym razem wyjdzie :)

      Usuń
  4. Dodalam smietane i jest gorzka cos mozna poradzic na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dopiero zauważyłam komentarz :( - ja bym spróbowała dać łyżeczkę cukru :)

      Usuń
    2. Pewnie była zepsuta... trzeba było spróbować przed dodaniem... Zawsze jak czytam komentarze pod tak banalnymi przepisami to się dziwię, że ludzie nie potrafią zrobić sosu z 4 składników...Wszystko musi być napisane w przepisie? Może jeszcze 'kurczak, ale już poporcjowany' - bo inaczej ktoś próbowałby wsadzić na patelnię żywą kurę? :)

      Usuń
  5. Zrobiłam dzisiaj i podałam z kluskami sląskimi. Pycha.Dla uzyskania wieszej ilosci sosu dodalam bulionu do smietany i zagescilam potem mala lyzeczka skrobii kukurydzianej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry, robiłam dzisiaj obiad z tego przepisu i śmietana się zważyła (pomimo, że to śmietana do zup i sosów)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może śmietana była zepsuta lub za długo danie było duszone. Nawet śmietana do zup i sosów przy za długiej obróbce cieplnej może się zwazyc.

      Usuń
  7. Sama się ta śmiatana zważyła czy ktoś ją popchnął na wagę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienity sos :) dzisiaj zrobilam pierwszy raz i nie ostatni. Mniam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...