Zupa ogórkowa

21:14



Dość spontanicznie pojawił się dzisiaj pomysł, aby na obiad była zupa ogórkowa :)

Potrzebujemy:
  • 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 
  • 5-6 ogórków kiszonych 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka - korzeń 
  • natka pietruszki 
  • 1/4 selera 
  • troszkę koperku 
  • 3 łyżki śmietany 
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) 
Wstawiamy w garnku nasza bazę mięsną, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. W międzyczasie kroimy w nie dużą kostkę ziemniaki i marchew - wrzucamy do garnka.

Po kilku minutach dorzucamy seler i korzeń pietruszki.

Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy", to zbieramy je i wyrzucamy.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy starte na tarce ogórki, koperek. Chwilkę gotujemy.

Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy.

Na koniec doprawiamy sola, pieprzem.

You Might Also Like

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...