Zupa ogórkowa
21:14
Dość spontanicznie pojawił się dzisiaj pomysł, aby na obiad była zupa ogórkowa :)
Potrzebujemy:
- 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę)
- 5-6 ogórków kiszonych
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka - korzeń
- natka pietruszki
- 1/4 selera
- troszkę koperku
- 3 łyżki śmietany
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Po kilku minutach dorzucamy seler i korzeń pietruszki.
Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy", to zbieramy je i wyrzucamy.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy starte na tarce ogórki, koperek. Chwilkę gotujemy.
Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy.
Na koniec doprawiamy sola, pieprzem.
0 komentarze