Rosół

14:36



Rosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :)

Potrzebujemy:
  • pół niedużego selera 
  • por 
  • pietruszkę (natkę i korzeń) 
  • 2 marchewki 
  • 1 mała cebula 
  • porcja rosołowa 
  • sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy

Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody i na gaz.
Porcję rosołową płuczę, odcinam "kuperek" i wkładam do garnka. Gotuje na bardzo małym ogniu, i co 5-10 min dorzucam po kolei warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, natkę pietruszki. w między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku.
Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu.

Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko bulgotać, więc kiedy zaczyna wrzeć, dolewam pół kubka zimnej wody.
Na sam koniec gotowania - przyprawiam rosół lubczykiem, pieprzem i solą. Jeszcze 5 min na gazie i gotowe :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Po co dajesz sztczną kostkę rosołową jeśli masz porcję mięsa i warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo nie zawsze uda się uzyskać ładny żółty kolor, a kostka "niestety" takowy nadaje

      Usuń
  2. odrobina kurkumy załatwia sprawę

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne