Rosół
14:36
Potrzebujemy:
Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody i na gaz.
Porcję rosołową płuczę, odcinam "kuperek" i wkładam do garnka. Gotuje na bardzo małym ogniu, i co 5-10 min dorzucam po kolei warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, natkę pietruszki. w między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku.
Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu.
Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko bulgotać, więc kiedy zaczyna wrzeć, dolewam pół kubka zimnej wody.
Na sam koniec gotowania - przyprawiam rosół lubczykiem, pieprzem i solą. Jeszcze 5 min na gazie i gotowe :)
3 komentarze
Po co dajesz sztczną kostkę rosołową jeśli masz porcję mięsa i warzywa
OdpowiedzUsuńbo nie zawsze uda się uzyskać ładny żółty kolor, a kostka "niestety" takowy nadaje
Usuńodrobina kurkumy załatwia sprawę
OdpowiedzUsuń