Pulpeciki w sosie koperkowym

17:05





Dla 4 osób, będziemy potrzebować:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego 
  • 1 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchewkę 
  • pół szklanki bułki tartej 
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) 
  • kostkę rosołową 
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki miękkiego masła 
  • sól i pieprz 
Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki.



Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ręcznie do połączenia wszystkich składników.



Formujemy małe pulpety.



Do wysokiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody.

Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową.

Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę.



Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia.

Gotujemy pod przykryciem przez 20 min.



Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał.



Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. To ja się już szykuję do Ciebie:)został jakiś malusi pulpecik?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że wszystkie zniknęły w mgnieniu oka ;)

      Usuń