Wiosenna zupa szczawiowa

11:24

Pomysł na wiosenną zupę :)

Potrzebujemy:
  • pęczek szczawiu
  • porcja mięsa (ja wybrałam żeberka)
  • 5 jajek
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka korzeń i natka
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany do zup
  • 2,5 litra wody
Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę, które też lądują w garnku ;)

Gotujemy na małym ogniu, po 10 min dorzucamy korzeń pietruszki i seler. Zbieramy pianę i pozostawiamy na ok pół godziny.

W tym czasie gotujemy jajka na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy wedle uznania.

Natkę pietruszki siekamy na drobno, szczaw kroimy w wąskie paseczki i do garnka.

Pozostawiamy znów na ok. pół godzinki. Następnie wrzucamy jajko, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż zupa się zagotuje i można zajadać :)


You Might Also Like

1 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...