Jagodowe muffiny z polewą jogurtowo-jagodową
12:37- 200 g przesianej mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g jagód
Polewa:
- 250 g jagód
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 1 łyżka cukru
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.
Pieczemy ok. 20 min.
Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę.
W wysokim naczyniu blendujemy jagody z jogurtem. Gotową polewę przechowujemy w lodówce.
Propozycja podania:
Muffiny wykładam na talerz i polewam polewą.
0 komentarze