Jagodowe muffiny z polewą jogurtowo-jagodową

12:37



Potrzebujemy:

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g jagód
Polewa:
  • 250 g jagód
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.

Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Wierzch posypujemy jagodami.

Pieczemy ok. 20 min.

Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę.
W wysokim naczyniu blendujemy jagody z jogurtem. Gotową polewę przechowujemy w lodówce.

Propozycja podania:
Muffiny wykładam na talerz i polewam polewą.



You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne