Hummus

11:55


Potrzebujemy:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka sezamu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • sól i pieprz

Rozgrzać dużą patelnię, zmniejszyć ogień, wsypać pół szklanki sezamu i prażyć go co chwilę mieszając. 
UWAGA! Należy uważać aby sezam się nie przypalił bo będzie gorzki. 
Sezam będzie gotowy gdy nabierze złotego koloru. Przesypać do naczynia i prażyć kolejne pół szklanki.
UWAGA! Sezam po uprażeniu jest bardzo gorący.
Sezam miksujemy blenderem w wysokim naczyniu. Może to zając nawet do 10-15 min gdyż po dłuższej chwili sezam zacznie wydzielać olej. W między czasie dodajemy 2-3 łyżki oliwy.

Gotową pastę odstawiamy do ostygnięcia.

Odsączamy ciecierzycę (płyn zachowujemy), umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy kilka łyżek płynu z puszki i blendujemy na gładką masę.
W między czasie dodajemy resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę z sezamu, kmin, paprykę, sól i pieprz do smaku, oliwę.

Konsystencję pasty regulujemy płynem z odsączonej ciecierzycy, wszystko według naszych upodobań. 

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Pasta wygląda apetycznie. Jeszcze nigdy nie robiłam domowego hummusu. Wiecznie kupowałam hummus w sklepach ( jednak w smaku był mocno średni.....).

    W ostatnim czasie staram sie odżywiać zdrowo. Może zastanowię się właśnie nad przygotowaniem takiego domowego jedzonka :)

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne