Zupa pieczarkowa

10:26



Jedna z moich ulubionych zup :)

Musimy się zaopatrzyć w:
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 500 g pieczarek
  • porcję mięsa
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk
Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym ogniu.

W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.



Do garnka wrzucamy marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler.

Kiedy ziemniaki i marchewka będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku.

Do kubka odlewamy 3 łyżki zupy i mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji.
Potem wlewamy do zupy i mieszamy.
Jeszcze 2 minutki na ogniu.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Również jedna z moich ulubionych, chociaż przyrządzam ją trochę inaczej. To jest fajne w polskich zupach, że w każdym domu mają inny smak :)

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne