Zupa pieczarkowa
10:26
Jedna z moich ulubionych zup :)
Musimy się zaopatrzyć w:
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 500 g pieczarek
- porcję mięsa
- 1 pietruszka korzeń
- 1/4 selera
- 4 łyżki śmietany
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk
Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym ogniu.
W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Do garnka wrzucamy marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler.
Kiedy ziemniaki i marchewka będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku.
Do kubka odlewamy 3 łyżki zupy i mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji.
Potem wlewamy do zupy i mieszamy.
Jeszcze 2 minutki na ogniu.
1 komentarze
Również jedna z moich ulubionych, chociaż przyrządzam ją trochę inaczej. To jest fajne w polskich zupach, że w każdym domu mają inny smak :)
OdpowiedzUsuń