Domowe lody czekoladowe
20:32
Potrzebujemy:
Cukier i żółtka ubijamy na wysokich obrotach do powstania kremowej masy.
Śmietanę i mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połowę mieszanki śmietany z mlekiem do żółtek, cały czas ubijając.
Następnie powstałą masę przekładamy do rondla z resztą mleka i śmietany i włączamy ogień.
Mieszany cały czas drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
Odstawiamy do wystudzenia.
Całość przekładamy do metalowej miski i do zamrażalnika. Co 1 godzinę wyciągamy z zamrażalnika, miksujemy i wkładamy z powrotem. Powtarzamy czynność 3 razy.
4 komentarze
rewelacja, chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńSuper:-) wyglądają smaczniutko :-) chętnie zrobię dla moich chłopaków :-)
OdpowiedzUsuńObłędne zdjęcie! Pobudza apetyt, oj pobudza! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuń