Domowe lody czekoladowe

20:32



Ile razy zdarzyło się wam zaglądać do zamrażalnika w nadziei , że są tam lody, a to tylko pudełko po lodach z koperkiem lub pietruszką? Ale jest na rada! W domowym zaciszu można wyczarować jeszcze pyszniejsze lody niż te ze sklepu, a w dodatku o każdej porze roku i przy użyciu kilku składników :)

Potrzebujemy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (mlecznej jeżeli lubimy bardzo słodkie lody) 
  • 6 żółtek 
  • 100 g cukru 
  • 500 ml (2 szklanki) śmietany 30% 
  • 250 ml (1 szklanka) mleka 

Cukier i żółtka ubijamy na wysokich obrotach do powstania kremowej masy.


Śmietanę i mleko wlewamy do rondla i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.


Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połowę mieszanki śmietany z mlekiem do żółtek, cały czas ubijając.
Następnie powstałą masę przekładamy do rondla z resztą mleka i śmietany i włączamy ogień.
Mieszany cały czas drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje.


Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
Odstawiamy do wystudzenia.
Całość przekładamy do metalowej miski i do zamrażalnika. Co 1 godzinę wyciągamy z zamrażalnika, miksujemy i wkładamy z powrotem. Powtarzamy czynność 3 razy.

You Might Also Like

4 komentarze

Przepisy kulinarne