Barszcz biały na zakwasie

10:16


Potrzebujemy:

  • 4 białe kiełbasy i 4 śląskie
  • zakwas z mąki żytniej (można go kupić w sklepie lub zrobić)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pora
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek na twardo
Kiełbasę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę.

Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedzamy, wywar przelewamy do garnka, zagotowujemy doprawiamy zakwasem, dodajemy chrzan i kiełbasę.

Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.

Podawać można z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub tak jak ja pokrojone w kostkę.

You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne