Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem

12:27

Jako, że sezon na szparagi powoli mija, to zachęcam was gorąco do wypróbowania tego przepisu. Szparagi są bardzo zdrowe, a do tego bogate w takie witaminy jak: B, C, K, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę.Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie :)

Potrzebujemy:
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4-5 plasterków boczku parzonego 
  • kilka łodyżek świeżej natki pietruszki 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pierzem.


Boczek obkrajamy ze skóry, rozbijamy tłuczkiem.


Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie zawijamy po 3-4 szparagi w pierś z kurczaka, a następnie w boczek (1-2 plastry - w zależności od wielkości rolady). Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy rolady.







Pod boczek wciskamy natkę pietruszki, wierzch rolad smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 20-25 min.


I gotowe :)



You Might Also Like

0 komentarze