Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem
12:27
Jako, że sezon na szparagi powoli mija, to zachęcam was gorąco do wypróbowania tego przepisu. Szparagi są bardzo zdrowe, a do tego bogate w takie witaminy jak: B, C, K, sole mineralne, żelazo, potas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę.Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie :)
Potrzebujemy:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 piersi z kurczaka
- 4-5 plasterków boczku parzonego
- kilka łodyżek świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Boczek obkrajamy ze skóry, rozbijamy tłuczkiem.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie zawijamy po 3-4 szparagi w pierś z kurczaka, a następnie w boczek (1-2 plastry - w zależności od wielkości rolady). Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy rolady.
Pod boczek wciskamy natkę pietruszki, wierzch rolad smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 20-25 min.
0 komentarze