Pierś z kurczaka w ziołach i czosnku

10:47


Pomysł na inną wersję popularnej piersi z kurczaka, ja uwielbiam ją w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.

Potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • oliwę z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżki: tymianku, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, kolendry, pieprzu, soli
Do małego naczynia wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Otrzymaną mieszankę wcieramy w piersi kurczaka i pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. 

Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie po 6-7 min. z każdej strony na małym ogniu.

Gotowe! :)


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Domowy obiad tak jak lubię ^^ a takie marynaty to najlepsza możliwa opcja dla kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :-)
    Muszę wypróbować, a tymczasem polecam swój
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/10/filet-z-piersi-kurczaka-w-zioach.html?m=0

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :-)
    Muszę wypróbować, a tymczasem polecam swój
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/10/filet-z-piersi-kurczaka-w-zioach.html?m=0

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne