Szybkie spaghetti bolognese

14:47

W ciągu tygodnia jesteśmy zapracowani, nie mamy na nic czasu. Ale zawsze warto znaleźć pół godzinki aby przygotować to pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego!

Potrzebujemy:
  • opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 
  • 3-4 plasterki sera żółtego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • suszona bazylia 
  • oregano 
  • papryka słodka 
  • pieprz i sól
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. 

Po chwili nasz sos jest gotowy:)

Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią i można zajadać. 

Smacznego! :)




You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne