Szybkie spaghetti bolognese
14:47
W ciągu tygodnia jesteśmy zapracowani, nie mamy na nic czasu. Ale zawsze warto znaleźć pół godzinki aby przygotować to pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego!
Potrzebujemy:
- opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry
- 3-4 plasterki sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia
- oregano
- papryka słodka
- pieprz i sól
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.
Po chwili nasz sos jest gotowy:)
Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią i można zajadać.
Smacznego! :)
0 komentarze