Kluski śląskie
17:54
Kluski śląskie praktycznie pasują do każdego polskiego obiadu. Ja szczególnie lubię je z sosem pieczeniowym. Jednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów.
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 2-3 jajka
- 1 łyżka masła
- sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i jeszcze ciepłe gnieciemy/ugniatamy. Po ostygnięciu, przekładamy ziemniaki do miski i dzielimy je na 4 równe części, po czym jedną z nich przekładamy do osobnego naczynia.
Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, następnie palcem robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 4-5 min. od czasu wypłynięcia.
1 komentarze
Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)