Kluski śląskie

17:54

Kluski śląskie praktycznie pasują do każdego polskiego obiadu. Ja szczególnie lubię je z sosem pieczeniowym. Jednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów.

Składniki
  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników dlatego, iż tutaj będziemy się trzymać proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i jeszcze ciepłe gnieciemy/ugniatamy. Po ostygnięciu, przekładamy ziemniaki do miski i dzielimy je na 4 równe części, po czym jedną z nich przekładamy do osobnego naczynia.



Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodajemy jajka i resztę ziemniaków, Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.



Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, następnie palcem robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 4-5 min. od czasu wypłynięcia. 


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Kamil z e-turysta.net29 września 2016 12:13

    Super przepis! Udały się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentują się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki ;)
    Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń