Sok, nektar czy napój?

10:59


Pewnie nie raz stojąc przed sklepową półką zastanawialiście się: nektar? sok? a może napój? dzisiaj przychodzę do was z postem właśnie na ten temat, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości i wybierać to co jest dla nas najzdrowsze.
________________________


Przyjrzyjmy się dokładnie w jaki sposób i z czego powstają:

NAPÓJ

Jest to kolorowy napój, niegazowany, który w swoim składzie ma "prawie" całą tablice Mendelejewa ;) Napoje zawierają ok. 20% wsadu owocowego lub warzywnego, reszta to woda, cukier, barwinki i aromaty. A więc najlepiej przechodzić koło nich w sklepie jak najdalej!
________________________

NEKTAR

Zawiera od 25% nawet do 90% wsadu owocowego lub warzywnego. Zgodnie z przepisami nie może on zawierać barwników, aromatów oraz substancji słodzących. Nektary są na pewno zdrowsze od wszelkiego rodzaju napojów. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przez przepisy i wynosi:

50% - jabłka, pomarańcze, gruszki, brzoskwinie oraz ananasy
40% - truskawki, maliny, czereśnie
35% - wiśnie
30% - żurawina i śliwki
25% - porzeczki, banany oraz cytryny 
________________________

SOK

Posiada w swoim składzie 100% wsadu owocowego lub warzywnego w postaci bezpośrednio wyciśniętego z owoców, lub z zagęszczonego soku poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu, które zostały usunięte w trakcie zagęszczania. Aby sok mógł się nazywać sokiem nie może on posiadać w swoim składzie żadnych aromatów lub też sztucznych barwników. Soki nie są konserwowane, przez co mają krótszy termin przydatności i są droższe.
________________________

CIEKAWOSTKA

Nie kupimy soku z czarnej porzeczki lub aronii. Kwaśne owoce na opakowaniu niemal zawsze oznaczają, że mamy do czynienia z nektarem. Bezpośrednio wyciśnięty sok byłby tak kwaśny, że praktycznie nie do wypicia.

Podsumowując, nasz organizm będzie z nas dumny jeżeli podczas następnych zakupów sięgniemy na półkę z sokami :) 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo ciekawy artykuł:) Ja po wszelkich napojach od razu dostaję zgagi, czasem kupuję soki 100% ale najczęściej pijemy takie własne soki robione z wodą

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne