Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
12:52
Jedno z ulubionych dań w moim domu. Szybki czas przyrządzenia a smak niesamowity.
Potrzebujemy:
- 2-3 piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- dużą śmietanę do zup i sosów
- pół cebuli
- sól, pieprz i majeranek
- natka pietruszki do dekoracji
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
W międzyczasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki.
Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.
Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak:
No i czas na śmietanę. Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię.
Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego :)
13 komentarze
smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńa to ma być płynne?
OdpowiedzUsuńMożna dodac mąki ? aby zagescic ?
nie ma potrzeby dodawać mąki, potrawa sama w sobie jest gęsta :)
UsuńMogła Pani dodać, żeby zaharować śmietane, a tak całość mi się zważyła i niedzielny obiad do wywalenia :(
OdpowiedzUsuńNie ma informacji o hartowaniu śmietany, ponieważ nie trzeba tego robić. W opisie jakich składników potrzebujemy jest napisane, żeby użyć śmietany do zup i sosów - a ona nie ma prawa się zważyć.
UsuńMusiała Pani użyć zwykłej śmietany :(
Mam nadzieje że następnym razem wyjdzie :)
Dodalam smietane i jest gorzka cos mozna poradzic na to?
OdpowiedzUsuńdopiero zauważyłam komentarz :( - ja bym spróbowała dać łyżeczkę cukru :)
UsuńPewnie była zepsuta... trzeba było spróbować przed dodaniem... Zawsze jak czytam komentarze pod tak banalnymi przepisami to się dziwię, że ludzie nie potrafią zrobić sosu z 4 składników...Wszystko musi być napisane w przepisie? Może jeszcze 'kurczak, ale już poporcjowany' - bo inaczej ktoś próbowałby wsadzić na patelnię żywą kurę? :)
UsuńZrobiłam dzisiaj i podałam z kluskami sląskimi. Pycha.Dla uzyskania wieszej ilosci sosu dodalam bulionu do smietany i zagescilam potem mala lyzeczka skrobii kukurydzianej.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, robiłam dzisiaj obiad z tego przepisu i śmietana się zważyła (pomimo, że to śmietana do zup i sosów)
OdpowiedzUsuńMoże śmietana była zepsuta lub za długo danie było duszone. Nawet śmietana do zup i sosów przy za długiej obróbce cieplnej może się zwazyc.
UsuńSama się ta śmiatana zważyła czy ktoś ją popchnął na wagę?
OdpowiedzUsuńWyśmienity sos :) dzisiaj zrobilam pierwszy raz i nie ostatni. Mniam :D
OdpowiedzUsuń