Kotlet de volaille - kurczak z masłem czosnkowym
11:03
Przepyszny sposób na kurczaka, mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste.
Po rozkrojeniu roladki wypływa rozpuszczone, aromatyczne masełko - palce lizać!
Potrzebujemy:
- 2 duże piersi z kurczaka
- olej do głębokiego smażenia
- 3-4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżkę soku z cytryny
- sól i pieprz
- mąkę i bułkę tartą do obtaczania
- 2 roztrzepane jajka
- wykałaczki
W misce mieszamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki o grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do lodówki.
Piersi przecinamy na pół aby powstały nam z jednej piersi dwa filety. Piersi włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem. W międzyczasie wstawiamy na gaz olej aby się dobrze rozgrzał.
Na każdej piersi układamy wałeczek z masła i zawijamy. Pamiętajmy, aby dokładnie podwinąć końce i zabezpieczyć wykałaczkami.
Mąkę, jajko i bułkę tarta umieszczamy w osobnych talerzach, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Roladki smażymy ok 8-10 min, ja każdą roladkę smażyłam osobno, aby za bardzo nie obniżać temperatury oleju oraz aby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.
Proponuję podawać roladki z ziemniakami i ćwikłą, a takaże ziemniakami gotowanymi na parze ze śmietaną.
Smacznego :)
0 komentarze