Kotlet de volaille - kurczak z masłem czosnkowym

11:03

Przepyszny sposób na kurczaka, mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste.
Po rozkrojeniu roladki wypływa rozpuszczone, aromatyczne masełko - palce lizać!

Potrzebujemy:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • mąkę i bułkę tartą do obtaczania
  • 2 roztrzepane jajka
  • wykałaczki
W misce mieszamy masło z drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki o grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do lodówki.

Piersi przecinamy na pół aby powstały nam z jednej piersi dwa filety. Piersi włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem. W międzyczasie wstawiamy na gaz olej aby się dobrze rozgrzał.

Na każdej piersi układamy wałeczek z masła i zawijamy. Pamiętajmy, aby dokładnie podwinąć końce i zabezpieczyć wykałaczkami. 

Mąkę, jajko i bułkę tarta umieszczamy w osobnych talerzach, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. 

Roladki smażymy ok 8-10 min, ja każdą roladkę smażyłam osobno, aby za bardzo nie obniżać temperatury oleju oraz aby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące. 

Proponuję podawać roladki z ziemniakami i ćwikłą, a takaże ziemniakami gotowanymi na parze ze śmietaną.

Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne