Szaszłyki z kurczaka i indyka
08:00
W środku zimy także można zjeść pysznego szaszłyka, ja zdecydowałam się na dwa rodzaje drobiu: kurczaka i indyka.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka
- 2 duże papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- oliwa z oliwek/olej
- natka pietruszki
- majeranek
- oregano
- chili/pieprz cayenne
- papryka słodka
- pieprz i sól
- patyczki do szaszłyków
Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie układamy w osobnych miskach i przyprawiamy.
Mięso lekko podsmażamy na patelni.
Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach.
I zabieramy się za nakłuwanie ;)
Ja robiłam to w następującej kolejności:
mięso
papryka
pieczarka
cebula
itd.
Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki.
Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp. 200 stopni
Podaję z sosem czosnkowym - przepis ---> klik
1 komentarze
Zastanawiałam się jaką kompozycje użyć do szaszłyków. Podana przez Ciebie propozycja jest idealnym doborem smaków. I wszystko jest w miarę proste do zrobienia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń