Zapiekane muszle z pieczarkami
13:53
Już po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :)
Potrzebujemy:
- 300 g pieczarek (mogą być też inne grzyby)
- makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt)
- 150 g sera feta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Pieczarki siekamy i podsmażamy na maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu.
Zapiekamy 20 min w 180 stopniach!
Smacznego :)
0 komentarze