Zapiekane muszle z pieczarkami

13:53

 Już po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :)
Potrzebujemy:
  • 300 g pieczarek (mogą być też inne grzyby)
  • makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt)
  • 150 g sera feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.


Pieczarki siekamy i podsmażamy na maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką.


Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego.

Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu.
Zapiekamy 20 min w 180 stopniach!

Smacznego :)






You Might Also Like

0 komentarze