Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1
14:42
Pomysł na ciąg takich wpisów pojawił się w mojej głowie dlatego, iż chciałabym się z wami podzielić moimi pomysłami oraz sztuczkami w kuchni jak i tymi, których nauczyłam się od mojej mamy oraz znalezionymi w internecie.
1#
Kolorowe kostki lodu
Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze.
2#
Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy.
3#
Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.
4#
Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników w pojemnikach, w których trzymamy mąkę, kaszę lub ryż, umieśćmy w środku liść laurowy.
5#
Parówki na śniadanie, nie muszą być nudne ;)
6#
Zwykłą oliwę o neutralnym zapachu możemy aromatyzować różnymi ziołami. Podobnie możemy uszlachetnić ocet.
Potrzebne produkty: dowolny olej, ocet winny lub jabłkowy, dowolna kompozycja świeżych ziół, pojemniki szklane najlepiej ozdobne, gaza, słoiki
Zioła wkładamy do słoika, zalewamy octem, szczelnie zamykamy i potrząsamy delikatnie.
Po dwóch dniach zlewamy roztwór przez gazę do ozdobnych pojemników, do których wkładamy jedno z ziół. Przykładowe zioła to bazylia, cząber, estragon, majeranek, rozmaryn, czosnek, lubczyk - co kto lubi.
7#
Masło otrzymuje się z mleka (zwykle krowiego). Według norm unijnych nie może zawierać mniej niż 82 % tłuszczu i więcej niż 16% wody. Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe?
- Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych.
- Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe.
- Wyjęte prosto z lodówki nie jest plastyczne, nie ugina się pod palcami.
- Po wyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach).
- Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba.
8#
Bawmy się galaretką!
9#
Kiedy solimy zupy?
Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw.
10#
Domowe sposoby na kolorowy lukier:
Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
ŻÓŁTY - kurkuma
JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny
PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado
CZERWONY - sok z buraka
POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy
Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :)
3 komentarze
Świetny post, pewnie nie raz skorzystam z przedstawionych przez Ciebie sposobów :)
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńKostki lodu bajer.Ja używałam płatków kwiatów,ale widzę,że z owocami lepszy efekt.Kradnę radę i pozdrawiam:)
53 yrs old Accountant I Nathanial Fishpoole, hailing from MacGregor enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and Flower arranging. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Ferrari 250 GT LWB 'Tour de France' Berlinetta. post informacyjny
OdpowiedzUsuń