Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1

14:42

Pomysł na ciąg takich wpisów pojawił się w mojej głowie dlatego, iż chciałabym się z wami podzielić moimi pomysłami oraz sztuczkami w kuchni jak i tymi, których nauczyłam się od mojej mamy oraz znalezionymi w internecie.

1#

Kolorowe kostki lodu
Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze.
2#

Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy.
3#

Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.


4#

Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników w pojemnikach, w których trzymamy mąkę, kaszę lub ryż, umieśćmy w środku liść laurowy.
5#

Parówki na śniadanie, nie muszą być nudne ;)
6#

Zwykłą oliwę o neutralnym zapachu możemy aromatyzować różnymi ziołami. Podobnie możemy uszlachetnić ocet.

Potrzebne produkty: dowolny olej, ocet winny lub jabłkowy, dowolna kompozycja świeżych ziół, pojemniki szklane najlepiej ozdobne, gaza, słoiki
Zioła wkładamy do słoika, zalewamy octem, szczelnie zamykamy i potrząsamy delikatnie.
Po dwóch dniach zlewamy roztwór przez gazę do ozdobnych pojemników, do których wkładamy jedno z ziół. Przykładowe zioła to bazylia, cząber, estragon, majeranek, rozmaryn, czosnek, lubczyk - co kto lubi.
7#

Masło otrzymuje się z mleka (zwykle krowiego). Według norm unijnych nie może zawierać mniej niż 82 % tłuszczu i więcej niż 16% wody. Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe?
  • Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych.
  • Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe.
  • Wyjęte prosto z lodówki nie jest plastyczne, nie ugina się pod palcami.
  • Po wyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach).
  • Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba.


8#

Bawmy się galaretką!
9#

Kiedy solimy zupy?

Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw.

10#

Domowe sposoby na kolorowy lukier:
Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
ŻÓŁTY - kurkuma
JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny
PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado
CZERWONY - sok z buraka
POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy



Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :)

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Świetny post, pewnie nie raz skorzystam z przedstawionych przez Ciebie sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Kostki lodu bajer.Ja używałam płatków kwiatów,ale widzę,że z owocami lepszy efekt.Kradnę radę i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...