Pulpeciki w sosie koperkowym
17:05
Dla 4 osób, będziemy potrzebować:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewkę
- pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego)
- kostkę rosołową
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki miękkiego masła
- sól i pieprz
Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ręcznie do połączenia wszystkich składników.
Formujemy małe pulpety.
Do wysokiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy ok 0,5 - 0,7 l wody.
Kiedy woda będzie się gotować wrzucamy kostkę rosołową.
Do gotowego bulionu wrzucamy startą marchewkę.
Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia.
Gotujemy pod przykryciem przez 20 min.
Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał.
Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem.
2 komentarze
To ja się już szykuję do Ciebie:)został jakiś malusi pulpecik?:)
OdpowiedzUsuńobawiam się, że wszystkie zniknęły w mgnieniu oka ;)
Usuń