Świąteczne pierniczki

11:49


Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę.

Potrzebujemy:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (jeżeli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze)
Masło oraz miód podgrzewamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy ze sobą pozostałe składniki, dodajemy rozpuszczony tłuszcz z miodem i wyrabiamy ciasto. 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Jeżeli chcemy zawiesić pierniczki na choince, dodatkowo wyrajamy małą dziurkę do przewlekania słomką do napojów.
Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min., jeżeli pierniczki są grubsze niż 2-3 mm czas pieczenia zwiększamy ok. 1-2 min. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudzamy je na kratce.

Pierniczki możemy zacząć lukrować już po ostygnięciu, jednak najlepiej poczekać, aż zmiękną i zrobić to na kilka dni przed świętami.


Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet do kilku miesięcy).






You Might Also Like

0 komentarze