Pierś z kurczaka w cieście francuskim
09:00
Chrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu.
Potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek
- 100 g szpinaku mrożonego w kostkach
- 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- łyżka masła
- 1 żółtko
- oregano
- czerwona papryka
- sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z fetą.
Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką,
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach na 1,5-2 cm paski (patrz zdjęcie). Środek ciasta pozostawiamy nienacięty.
Paski z ciasta zawijamy do środka na zakładkę. Jeżeli ciasta jest za dużo, nie potrzebną ilość odciąć.
Tak powstałe "zawijańce" posmarować z góry roztrzepanym żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 min.
0 komentarze