Pierś z kurczaka w cieście francuskim

09:00


Chrupiące ciasto francuskie, soczysta pierś z kurczaka oraz pyszny farsz ze szpinakiem sprawiają, że nikt nie oprze się temu daniu. Jedna pierś z kurczaka spokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu.


Potrzebujemy:
  • 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • 100 g szpinaku mrożonego w kostkach
  • 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • łyżka masła
  • 1 żółtko
  • oregano
  • czerwona papryka
  • sól i pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, do smaku sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z fetą.

Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką,

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach na 1,5-2 cm paski (patrz zdjęcie). Środek ciasta pozostawiamy nienacięty.

Paski z ciasta zawijamy do środka na zakładkę. Jeżeli ciasta jest za dużo, nie potrzebną ilość odciąć. 

Tak powstałe "zawijańce" posmarować z góry roztrzepanym żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 min.








You Might Also Like

0 komentarze