Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami
15:30
Sezon na szparagi trwa w pełni, stąd też moja propozycja na kurczaka w towarzystwie właśnie tego warzywa oraz sosu pomidorowego. Biegnijcie szybko po szparagi i do dzieła :)
Dla dwóch osób potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka
- 10-12 szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyzki masła
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki bulionu
- pół szklanki śmietany do zup i sosów
- 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- szczypta parmezanu
Kurczaka polewamy oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.
Na rozpuszczonym tłuszczu smażymy filety po 3-4 min z każdej strony, następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min, co jakiś czas obracając filety.
W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min.
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 min, bez pokrywki, co jakiś czas obracając mięso.
Szparagi oraz mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem oraz posypujemy pietruszką i parmezanem.
0 komentarze