Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami

15:30



Sezon na szparagi trwa w pełni, stąd też moja propozycja na kurczaka w towarzystwie właśnie tego warzywa oraz sosu pomidorowego. Biegnijcie szybko po szparagi i do dzieła :)

Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 10-12 szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyzki masła
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu 
  • pół szklanki śmietany do zup i sosów
  • 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • szczypta posiekanej natki pietruszki
  • szczypta parmezanu
Kurczaka polewamy oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. 

Na rozpuszczonym tłuszczu smażymy filety po 3-4 min z każdej strony, następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min, co jakiś czas obracając filety. 

W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min.

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 min, bez pokrywki, co jakiś czas obracając mięso. 

Szparagi oraz mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem oraz posypujemy pietruszką i parmezanem. 



You Might Also Like

0 komentarze