Czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i truskawkami
10:57
Truskawki i czekolada mmmm....
Chyba nie ma lepszego połączenia. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i truskawkami. Ja się zakochałam - a wy? :)
Na 12 muffinek potrzebujemy:
- 225 g przesianej mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 posiekaną tabliczkę czekolady mlecznej
Dekoracja:
- ok. 10 truskawek
- 250 ml śmietanki 36%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.
Do gotowej masy dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Pieczemy ok. 20 min.
Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za dekorację.
Śmietankę ubijamy na sztywno, w miedzy czasie dodajemy cukier puder.
Ostygnięte muffiny dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
3 komentarze
Super muffinki, poproszę jedną.
OdpowiedzUsuńpieknie wyglądają! idealne na wakacje, czekam tylko na moje truskawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń