Czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i truskawkami

10:57


Truskawki i czekolada mmmm....
Chyba nie ma lepszego połączenia. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i truskawkami. Ja się zakochałam - a wy? :)

Na 12 muffinek potrzebujemy:
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 posiekaną tabliczkę czekolady mlecznej
Dekoracja:
  • ok. 10 truskawek
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.

Do gotowej masy dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki!

Pieczemy ok. 20 min.

Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za dekorację.

Śmietankę ubijamy na sztywno, w miedzy czasie dodajemy cukier puder.

Ostygnięte muffiny dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.















Milion smaków truskawek - edycja trzecia

You Might Also Like

3 komentarze

Przepisy kulinarne