Tort z dżemem i czekoladą

13:17




Co tu dużo pisać - po prostu trzeba go zrobić! ;)

Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
+ ulubiony dżem - ja wybrałam porzeczkowy.

Biszkopt

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min.  

Masa

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz kakao. Miksuję jeszcze przez chwilę.



Podzielony na 3 części biszkopt przekładam zamiennie masą i dżemem. Dekoruję startą czekoladą. 

Wygląda smakowicie :)






You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne