Pieczony kurczak z masłem czosnkowym
13:28
Jakiś czas temu oglądając telewizję natknęłam się na stary program Gordona Ramseya, w którym podawał on przepis na świątecznego indyka. W swoim przepisie wykorzystał on właśnie masło czosnkowe. Ja postanowiłam zasugerować się jego pomysłem i wykorzystać go do upieczenia kurczaka.
Potrzebujemy:- 1 świeżego kurczaka
- masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik
- 2 małe cebule
- por
- 1 marchewkę
- 1 pietruszkę - korzeń
- oliwę z oliwek
- 250 ml wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka.
Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą.
Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy.
Polewamy kurczaka oliwą z oliwek.
Kurczaka pieczemy w naczynia żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody.
Kurczak powinien się piec od 1,5h do 2h. Ja co 30 min zaglądam do niego i oblewam powstałym na dnie naczynia sosem.
Prawda, że wygląda przepięknie :)
2 komentarze
Zawsze brakowalo mi odwagi, zeby upiec kurczaka w calosci. Twoj wyszedl smakowicie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :) Twój też wyjdzie super :)
Usuń