Pieczony kurczak z masłem czosnkowym

13:28



Jakiś czas temu oglądając telewizję natknęłam się na stary program Gordona Ramseya, w którym podawał on przepis na świątecznego indyka. W swoim przepisie wykorzystał on właśnie masło czosnkowe. Ja postanowiłam zasugerować się jego pomysłem i wykorzystać go do upieczenia kurczaka.
Potrzebujemy:
  • 1 świeżego kurczaka 
  • masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik
  • 2 małe cebule 
  • por 
  • 1 marchewkę 
  • 1 pietruszkę - korzeń 
  • oliwę z oliwek 
  • 250 ml wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Obrane warzywa umieszczamy w środku kurczaka.





Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą.



Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy.




Polewamy kurczaka oliwą z oliwek.






Kurczaka pieczemy w naczynia żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody.


Kurczak powinien się piec od 1,5h do 2h. Ja co 30 min zaglądam do niego i oblewam powstałym na dnie naczynia sosem.

Prawda, że wygląda przepięknie :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Zawsze brakowalo mi odwagi, zeby upiec kurczaka w calosci. Twoj wyszedl smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne