Tort z kremem o smaku orzechowym
12:39
Przepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy.
- 3/4 szklanki cukru
- 7 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- pół szklanki cukru pudru
- 100 ml Soplicy - orzech laskowy
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku dodaję przesianą mąkę i proszek do p. delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min.
Masa
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz alkohol. Miksuję jeszcze przez chwilę.
Podzielony na 3 części biszkopt przekładam masą i dekoruję startą czekoladą. Co do dekoracji mamy tutaj duże pole do popisu :)
Wstawiamy tort na ok. 2 godziny do lodówki.
0 komentarze