Muffinki z serem i szynką
08:00
Dzisiaj o muffinkach troszkę inaczej bo na słono ;)
Idealne na kolację, imprezę czy do piwka!
Na 12 dużych muffinek potrzebujemy:
- 225 g mąki
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 5 plastrów sera żółtego
- 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku
Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.
Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy.
Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach.
Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;)
1 komentarze
Poproszę z parówką. :D
OdpowiedzUsuń