Hummus
11:55Potrzebujemy:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka sezamu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej papryki
- sól i pieprz
Rozgrzać dużą patelnię, zmniejszyć ogień, wsypać pół szklanki sezamu i prażyć go co chwilę mieszając.
UWAGA! Należy uważać aby sezam się nie przypalił bo będzie gorzki.
Sezam będzie gotowy gdy nabierze złotego koloru. Przesypać do naczynia i prażyć kolejne pół szklanki.
UWAGA! Sezam po uprażeniu jest bardzo gorący.
Sezam miksujemy blenderem w wysokim naczyniu. Może to zając nawet do 10-15 min gdyż po dłuższej chwili sezam zacznie wydzielać olej. W między czasie dodajemy 2-3 łyżki oliwy.
Gotową pastę odstawiamy do ostygnięcia.
Odsączamy ciecierzycę (płyn zachowujemy), umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy kilka łyżek płynu z puszki i blendujemy na gładką masę.
W między czasie dodajemy resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę z sezamu, kmin, paprykę, sól i pieprz do smaku, oliwę.
Konsystencję pasty regulujemy płynem z odsączonej ciecierzycy, wszystko według naszych upodobań.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce.
1 komentarze
Pasta wygląda apetycznie. Jeszcze nigdy nie robiłam domowego hummusu. Wiecznie kupowałam hummus w sklepach ( jednak w smaku był mocno średni.....).
OdpowiedzUsuńW ostatnim czasie staram sie odżywiać zdrowo. Może zastanowię się właśnie nad przygotowaniem takiego domowego jedzonka :)