Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach ze szparagami
10:48Potrzebujemy:
- 2 duże piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- 3 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki roztopionego masła
- oliwa z oliwek
- garść posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Nacieramy czosnkiem i polewamy 1 łyżką roztopionego masła. Oprószamy solą, pieprzem i 1/2 posiekanej pietruszki.
Pomidory kroimy na 8 części, układamy na kurczaku, oprószamy solą, pieprzem i resztą pietruszki.
Całość polewamy nie dużą ilością oliwy z oliwek.
Pieczemy przez ok. 20 min.
W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy.
Szparagi posmarować resztą masła i ułożyć po 20 min na kurczaka i piec jeszcze przez 5-6 min.
Polecam podawać z ryżem lub makaronem.
0 komentarze