Szakszuka ze szparagami

08:01


Potrzebujemy:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 15 dkg wędliny drobiowej pokrojonej w kostkę
  • garść posiekanego szczypioru
  • łyżka masła
  • liście bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i blanszujemy szparagi ok. 4-5 min. Następnie odstawiamy na talerz.

Na tą samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę oraz wędlinę i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku. Mieszamy aż pomidory lekko odparują, następnie wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Przykrywamy i smażymy ok. 3 min lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. 

Układamy na wierzchu szparagi, posypujemy szczypiorkiem i bazylią.


You Might Also Like

0 komentarze