Szakszuka ze szparagami
08:01Potrzebujemy:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 jajka
- 1 cebula
- 15 dkg wędliny drobiowej pokrojonej w kostkę
- garść posiekanego szczypioru
- łyżka masła
- liście bazylii do dekoracji
- sól i pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i blanszujemy szparagi ok. 4-5 min. Następnie odstawiamy na talerz.
Na tą samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę oraz wędlinę i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku. Mieszamy aż pomidory lekko odparują, następnie wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Przykrywamy i smażymy ok. 3 min lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.
Układamy na wierzchu szparagi, posypujemy szczypiorkiem i bazylią.
0 komentarze