Pavlova - tort bezowy z jagodami

11:17


Z wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie sezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych.

Potrzebujemy:
  • 5 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja:
  • wybrane owoce sezonowe
  • listki mięty
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. 
Największą blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym malujemy 2 okręgi o średnicy 11 cm.
W mikserze miksujemy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru pudru. UWAGA! Po każdej porcji cukru należy przez dłuższą chwile i dokładnie miksować.
Na koniec dodajemy ocet i mąkę, miksujemy jeszcze 3-4 minuty. 

Na koniec bijania nasza piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta. 
Tak gotową pianę sprawie i szybko przekładamy na okręgi, delikatnie wyrównujemy i pieczemy przez 20 min. (bez termoobiegu!), po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h. 

W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. 

Gotowy krem dzielimy na dwie równe części. Pierwszą warstwą przekładamy bezę i posypujemy niewielką ilością owoców, następną rozsmarowujemy na górnej części. Dekorujemy owocami i liśćmi mięty. 

Wkładamy na 1,5h do lodówki. 
Przechowujemy w lodówce.




You Might Also Like

0 komentarze