Torcik mocno czekoladowy
16:36
Czy jest tutaj ktoś kto nie lubi czekolady? Myślę, że nie ;)
Bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie niesamowicie efektowny i pyszny torcik na każdą okazję.
Potrzebujemy:
- 85 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka kostek czekolady do dekoracji
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- listek mięty do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał. Po 30 min polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie.
Następnie wyciągamy ciasto z formy, wycinamy do równego okręgu nierówności powstałe po papierze do pieczenia i przekrawamy na dwa placki.
Powstałe okruchy nie wyrzucamy, przydadzą nam się do dekoracji. Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.
Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy połamanymi kostkami czekolady, okruszkami ciasta oraz miętą.
Gotowe ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.
0 komentarze