A'la risotto z żołtym serem
18:48
Idealne danie jednogarnkowe, dla wszystkich zapracowanych oraz nie lubiących zmywania sterty naczyń po skończonym gotowaniu :)
Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:
- 1 opakowanie dowolnych mrożonych warzyw na patelnie
- ok. 0,5 - 0,7 l wody
- 1 torebka ryżu
- 5-6 grubszych plasterków żółtego sera
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Na większej patelni, na rozgrzany olej wysypujemy warzywa , podsmażamy przez 1-2 minuty. Zalewamy wodą, dodajemy surowy ryż, całość mieszamy i pod przykryciem dusimy przez podany na opakowaniu ryżu czas przygotowania, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przez ten czas ryż powinien zrobić się miękki, a większość wody odparować. Na wierzch układamy plastry żółtego sera, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu kiedy ser się roztopi (ok. 1 min).
Wierzch dania posypuję natką pietruszki.
Smacznego :)
0 komentarze