Leczo z pieczarkami i kiełbasą
15:48
Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo.
Potrzebujemy:
- 3-4 kiełbasy śląskie
- 1 duża czerwona papryka
- 400g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego
- sól/pieprz
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min.
Do garnka wlewam litr zimnej wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień.
Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku.
Całość gotuje przez około 10 min, w miedzy czasie dodaję przecier/koncentrat oraz pokrojoną w kostkę cukinie, przyprawiam według uznania.
Kiedy cukinia będzie miękka (nie dopuścić do rozgotowania!) leczo gotowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste można zagęścić mąką.
Smacznego :)
0 komentarze