Leczo z pieczarkami i kiełbasą

15:48


Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo. 

Potrzebujemy:
  • 3-4 kiełbasy śląskie
  • 1 duża czerwona papryka
  • 400g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego
  • sól/pieprz 
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min.

Do garnka wlewam litr zimnej wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień. 

Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku. 

Całość gotuje przez około 10 min, w miedzy czasie dodaję przecier/koncentrat oraz pokrojoną w kostkę cukinie, przyprawiam według uznania. 

Kiedy cukinia będzie miękka (nie dopuścić do rozgotowania!) leczo gotowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste można zagęścić mąką.

Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...