Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą

11:05


Cudowne, miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami włoskimi, oblane polewą czekoladową... czego chcieć więcej? :)

Na 12 muffinek potrzebujemy:
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki masy makowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.

Do gotowej masy dodajemy orzechy i ponownie miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki!
Pieczemy ok. 20 min.

Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :)

Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy. 

Przestudzone muffiny polewamy płynną masą






You Might Also Like

1 komentarze