Makowe muffiny z kakaowym spodem

16:18




Idealnie wpasowujące się w świąteczny klimat muffiny, a także super pomysł na pozbycie się resztek masy makowej.

Na 12 muffinek potrzebujemy:
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki masy makowej
  • 1 łyżka kakao
Składniki na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypie produkty.

Gotową masę dzielimy na 1/4 i 3/4.
Do 1/4 dodajemy kakao i miksujemy. Do 3/4 dodajemy mak i również miksujemy. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki!



Pieczemy ok. 20 min.

Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :)

Polewa czekoladowa

Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy. 

Przestudzone muffiny polewamy płynną masą, ja dodatkowo wykorzystałam świąteczne dekoracje. 


Kiedy polewa stężeje możemy zajadać :)



You Might Also Like

1 komentarze

Przepisy kulinarne