Ogórki w zalewie chili

10:16



Potocznie nazywane tez krokodylkami, chyba jedne z moich ulubionych wersji ;) Przygotowanie jest banalnie proste, każdy sobie poradzi. To co czas zabrać się do pracy! :)


Na 1 porcję potrzebujemy:

  • 2,5 kg ogórków
  • 1,5 główki czosnku
  • 2 łyżki chili 
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru

Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny.


Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem mieszamy.
Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc.




Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy.

Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia :)))


You Might Also Like

0 komentarze

Przepisy kulinarne