Ogórki w zalewie chili
10:16
Potocznie nazywane tez krokodylkami, chyba jedne z moich ulubionych wersji ;) Przygotowanie jest banalnie proste, każdy sobie poradzi. To co czas zabrać się do pracy! :)
Na 1 porcję potrzebujemy:
- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 2 łyżki chili
- 4 łyżki soli
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
Ogórki kroimy w ćwiartki, solimy i zostawiamy na 3 godziny.
Odlewamy powstały sok. Olej, cukier i ocet zagotowujemy w garnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do ogórków, następnie chili - wszystko razem mieszamy.
Zalewamy gorącą zalewą i zostawiamy na noc.
Ogórki przekładamy do słoików i lekko zagotowujemy.
Po 2 tyg ogórki są idealne do spożycia :)))
0 komentarze