Ogórki małosolne

14:29



Nie wychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :)

Na 3 litrowy słoik potrzebujemy:

  • 2,5 kg ogórków (nie za dużych)
  • 3-4 łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • liście chrzanu
  • pęczek kopru
  • wrzątek


Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić na pól ząbki czosnku. Liść chrzanu, łodygę kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka połówek czosnku układamy na zmianę z kilkoma ogórkami. 







Całość zalewamy wrzątkiem wymieszanym z solą. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 2 dni
Na 3 dzień możemy się już cieszyć pysznymi ogórkami :))


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Swietne przepisy i genialne zdjecia! :D Zapraszamy do nas!
    polishhotties.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przepisy kulinarne