Ogórki małosolne
14:29
Nie wychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :)
Na 3 litrowy słoik potrzebujemy:
- 2,5 kg ogórków (nie za dużych)
- 3-4 łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- liście chrzanu
- pęczek kopru
- wrzątek
Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić na pól ząbki czosnku. Liść chrzanu, łodygę kopru, kawałek korzenia chrzanu i kilka połówek czosnku układamy na zmianę z kilkoma ogórkami.
Całość zalewamy wrzątkiem wymieszanym z solą. Przechowujemy w ciepłym miejscu przez 2 dni.
Na 3 dzień możemy się już cieszyć pysznymi ogórkami :))
1 komentarze
Swietne przepisy i genialne zdjecia! :D Zapraszamy do nas!
OdpowiedzUsuńpolishhotties.blogspot.com