Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty

15:07

Uuuu troszkę mnie tutaj nie było, ale to wszystko przez brak czasu, letnie wyjazdy i pracę :( Ale już powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) 

Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej.

Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki mąki 
  • wodę 
  • sól i pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziela angielskie 
  • średnią cebule 
  • 2 ząbki czosnku

Na rozgrzaną patelnie z oliwą kładziemy przyprawione solą i pieprzem żeberka i obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula będzie zarumieniona (to da nam ciemny kolor sosu) całość zalewamy wodą i wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy ok 30-45 min, aż mięso będzie miękkie.

Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :)

Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik

You Might Also Like

0 komentarze