Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty
15:07
Uuuu troszkę mnie tutaj nie było, ale to wszystko przez brak czasu, letnie wyjazdy i pracę :( Ale już powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :)
Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej.
- 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- wodę
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- średnią cebule
- 2 ząbki czosnku
Na rozgrzaną patelnie z oliwą kładziemy przyprawione solą i pieprzem żeberka i obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula będzie zarumieniona (to da nam ciemny kolor sosu) całość zalewamy wodą i wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy ok 30-45 min, aż mięso będzie miękkie.
Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :)
Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :)
0 komentarze