Pavlova - tort bezowy z jagodami
11:17
Z wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie sezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych.
Potrzebujemy:
- 5 białek
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja:
- wybrane owoce sezonowe
- listki mięty
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Największą blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym malujemy 2 okręgi o średnicy 11 cm.
W mikserze miksujemy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru pudru. UWAGA! Po każdej porcji cukru należy przez dłuższą chwile i dokładnie miksować.
Na koniec dodajemy ocet i mąkę, miksujemy jeszcze 3-4 minuty.
Na koniec bijania nasza piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta.
Tak gotową pianę sprawie i szybko przekładamy na okręgi, delikatnie wyrównujemy i pieczemy przez 20 min. (bez termoobiegu!), po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h.
W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.
Gotowy krem dzielimy na dwie równe części. Pierwszą warstwą przekładamy bezę i posypujemy niewielką ilością owoców, następną rozsmarowujemy na górnej części. Dekorujemy owocami i liśćmi mięty.
Wkładamy na 1,5h do lodówki.
Przechowujemy w lodówce.
0 komentarze