Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą
11:05
Cudowne, miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami włoskimi, oblane polewą czekoladową... czego chcieć więcej? :)
Na 12 muffinek potrzebujemy:
- 225 g przesianej mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 łyżki masy makowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty.
Do gotowej masy dodajemy orzechy i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Pieczemy ok. 20 min.
Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :)
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy.
Przestudzone muffiny polewamy płynną masą
2 komentarze
Wyglądają super, więc może zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń