Brokuły w cieście z sosem czosnkowym i warzywami
18:22Potrzebujemy:
- 0,5 kg świeżych brokuł
- 200 g mąki
- 300 ml mleka
- odrobina soli i cukru
- olej
- 1 duży pomidor
- sałatkę masłowa
- 4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek
- sos czosnkowy - przepis tutaj --> klik
Pokrojone w różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min.
W misce mieszamy mąkę, mleko, sól, cukier i 2 łyżki oleju na gładką masę.
Są dwa sposoby przygotowania:
1. Brokuły maczamy w cieście i smażymy na patelni.
lub...
2. Maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. <---- Ja wybrałam ten sposób :)
Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie na talerzu układamy po kolei jedno na drugim: sałatkę pokrojoną w paski, pomidora w kostkę, rzodkiewkę, cebulę w paski oraz szczypiorek. Naszą mini sałatkę posypujemy solą i pieprzem :)
Pamiętajmy koniecznie o sosie czosnkowym :) - - przepis tutaj --> klik
2 komentarze
Uwielbiam, robię czasami placuszki z brokuł, pycha;)
OdpowiedzUsuńświetny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuń