Wiosenna zupa szczawiowa
11:24
Pomysł na wiosenną zupę :)
Potrzebujemy:
- pęczek szczawiu
- porcja mięsa (ja wybrałam żeberka)
- 5 jajek
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń i natka
- 4 duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki śmietany do zup
- 2,5 litra wody
Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę, które też lądują w garnku ;)
Gotujemy na małym ogniu, po 10 min dorzucamy korzeń pietruszki i seler. Zbieramy pianę i pozostawiamy na ok pół godziny.
W tym czasie gotujemy jajka na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy wedle uznania.
Natkę pietruszki siekamy na drobno, szczaw kroimy w wąskie paseczki i do garnka.
Pozostawiamy znów na ok. pół godzinki. Następnie wrzucamy jajko, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż zupa się zagotuje i można zajadać :)
1 komentarze
Szczawiowa...hm dawno nie jadłam :) Dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuń